Hendrike Huijsmans - Werkverkeer
Een fiets met een schop op het stuur… het kunstwerk voert ons terug naar ruim zestig jaar geleden, naar de werkmannen die Flevoland hebben drooggelegd. Het kunstwerk is als een monument voor hun onvoorstelbare inzet en enorme arbeid.
In het huidige collectieve bewustzijn zijn machines, computers en automatisering zo vanzelfsprekend dat we ons nauwelijks kunnen voorstellen dat de werkmannen van het allereerste begin schoppen gebruikten. We geloven het eigenlijk niet. Maar er zijn filmbeelden van, het is echt! Mannen die bivakkeerden in werkkampen en ’s ochtends vroeg op de fiets stapten, schop overdwars op het stuur, om naar het werkgebied te gaan. Kwam de Arbodienst langs om de werkomstandigheden te keuren? Wat waren de werktijden? Waren er eigenlijk wel fietspaden?
De fiets van dit kunstwerk is een fiets van mijn opa, ongeveer uit die tijd. Ik heb hem verstevigd en gegalvaniseerd, om hem te beschermen tegen de elementen. Je kunt erop zitten.
In 2012 zal langs dit kunstwerk een fietspad worden aangelegd. De fiets is het symbool van de pioniers, de werkmannen zouden zonder hun fiets immers hun werk niet hebben kunnen doen.
Nu zestig jaar later is de fiets opnieuw de pionier! De fiets is er eerder dan het fietspad, de fiets staat in het gras en kondigt het fietspad aan.
Hendrike Huijsmans - 2011
Foto - 2011: Hendrike Huijsmans
Foto - 2011: Hendrike Huijsmans
Foto - 2011: Hein Walter
Foto - 2011: Hein Walter