nieuw verleden - Kees Bierman

kunstroute

foto: Elsa Blaaser - 2007

Foto: Hein Walter - 2009



Foto: Hein Walter - 2009

foto: Elsa Blaaser - 2007
foto: Hein Walter -2007

foto: Hein Walter - 2007

foto: Hein Walter - 2007

Open steenvorm met leunende boom

Wat je ziet, is een open beeld, gemaakt van verzinkt betonijzer, van zo’n 3 meter hoog. Op het beeld leunt een gebogen boom. Of is het zo dat de steen de boom naar zich toetrekt? Hoe dan ook, de betonijzeren vorm en de boom vormen een eenheid.Bij dit beeld zijn vooral de volgende drie aspecten belangrijk: de vorm, het open karakter ervan en de boom.

De vorm is gebaseerd op menhirs, de kolossale stenen uit de Nieuwe Steentijd, die van Stonehenge bijvoorbeeld. De raadselachtigheid van die stenen is aantrekkelijk: onderzoekers kunnen alleen maar raden naar hun betekenis. Daarbij is de onveranderlijkheid van die stenen indrukwekkend. Natuur wordt vooral gezien als een dynamisch geheel, groeiend en vervallend, de seizoenen volgend. Maar dergelijke menhirs zijn ook natuurlijk. De tegenstelling tussen het groeien van levende wezens, zoals bomen en struiken, en het bewegingloze van steen en rots, inspireert mij. Daar gaat een bijzondere kracht vanuit. Ze kunnen niet zonder elkaar! De boom die rust op de open steenvorm geeft daar uitdrukking aan.Ik heb de steen gemaakt als een open vorm, zodat je er doorheen kunt kijken. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Doordat je door de vorm heen kunt kijken, zie je verder dan de tijd van nu: wie zijn verbeelding gebruikt, ziet het verleden, maar die kan zich ook voorstellen wat er gebeurt als de boom gaat groeien.
De steenvorm doet je denken aan de tijd waarin de menhirs werden achtergelaten. Zijn er in Flevoland ook dergelijke stenen te vinden? Kleinere zwerfkeien misschien? Natuurlijk zijn er bij het droogleggen van dit oude land stenen boven water gekomen die het verleden hebben meegemaakt – steen is nagenoeg onveranderlijk.En de toekomst? De zinklaag zal voorkomen dat het betonijzer gaat roesten, maar de glans zal er wel afgaan. Het zal grijzer worden. En wat gaat er groeien? De boom gaat natuurlijk gewoon door met ouder worden, en zal zich steeds beter hechten aan de steenvorm. Maar er kan meer gebeuren: de steenvorm is open; er is ruimte voor leven. Wat zal er in die ruimte gaan groeien? Een andere boom misschien? Een struik? Onkruid? De boom en de steenvorm zullen hier steeds meer letterlijk de eenheid gaan vormen die natuur figuurlijk altijd al geweest is.

 

Kees Bierman, 2007